Grozdje in vitamin A sta ključna zaveznika za dober vid in zdravo staranje
Grozdje, eno najstarejših kultiviranih sadežev, je vse bolj prepoznano tudi v sodobni medicini. Njegove sestavine, bogate z antioksidanti, izkazujejo zaščitni učinek na zdravje oči, ožilja in možganov, kot razkrivajo nove študije. Ob tem pa raziskovalci poudarjajo tudi pomen vitamina A pri ohranjanju ostrine vida in preprečevanju degenerativnih sprememb.
Zdravilni učinki grozdja na oči temeljijo na prisotnosti vitamina C, kvercetina in različnih polifenolov, ki zavirajo oksidativni stres v mrežnici. Po navedbah Slovenske oftalmološke akademije te spojine ščitijo mrežnične celice in ohranjajo prekrvavitev ter elastičnost drobnih arterij v očesnem tkivu. Laboratorijski testi potrjujejo, da grozdje nudi večjo antioksidativno zaščito mrežnici kot izolirani lutein, hkrati pa pomaga ohranjati makularni pigment, ključen za ostrino vida in zaščito pred modro svetlobo.
Analiza, objavljena v specializirani reviji za prehrano in živilsko predelavo, potrjuje, da redno uživanje grozdja, njegovih semen in rozin zmanjšuje vnetne označevalce in izboljšuje očesno prekrvavitev, kar je posebej pomembno za starejše, diabetike in ljudi s kroničnimi vnetji oči.
Učinki grozdja segajo tudi na srčno-žilni sistem. Spojini resveratrol in proantocianidini pomagata zniževati krvni tlak, izboljšujeta delovanje žilne stene in zmanjšujeta oksidacijo holesterola LDL. Redno uživanje izvlečkov grozdnih pečk ali soka je v več kliničnih preizkusih pokazalo znižanje sistoličnega in diastoličnega tlaka ter zmanjšanje tveganja za aterosklerozo. Dodatne raziskave na živalih so pokazale do 90-odstotno zmanjšanje velikosti tumorjev pri uživanju prahu iz grozdnih pečk in kožic, pa tudi okrepitev učinka kemoterapij.
Pomembni so tudi učinki grozdja na možgane. Raziskave v ameriški reviji za klinično prehrano kažejo, da uživanje grozdja zmanjša oksidativne poškodbe v živčnem sistemu, upočasnjuje izgubo spomina in deluje zaščitno pri boleznih, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.
Poleg grozdja ima ključno vlogo pri zdravju oči tudi vitamin A, zlasti v obliki 11-cis-retinala, ki omogoča zaznavo svetlobe. Ta vitamin je ključen za tvorbo rodopsina in drugih vidnih pigmentov, ki pretvarjajo svetlobne dražljaje v električne signale. Ob dolgotrajnem pomanjkanju lahko pride do nočne slepote, poškodb roženice in celo nepovratne izgube vida.
Vitamin A najdemo v dveh oblikah – kot retinol v živilih živalskega izvora, kot so goveja jetra, jajčni rumenjaki in polnomastni mlečni izdelki, ter kot provitamin A karotenoidi v zelenjavi in sadju oranžne in temno zelene barve, denimo v korenju, buči, špinači in mangu.
Zaradi številnih koristi obeh hranil strokovnjaki priporočajo uravnoteženo prehrano z rednim uživanjem grozdja ter vključevanjem živil, bogatih z vitaminom A, kar lahko dolgoročno pripomore k ohranjanju vida, zdravju žil in možganov ter počasnejšemu staranju.